Vijesti

Detaljnije o grupnoj psihoterapiji

ANALITIČKA PSIHOTERAPIJSKA GRUPA

…ili grupna analiza psihoterapijska je metoda izrasla iz psihoanalize. Njezin je osnivač britanski psihoanalitičar i psihijatar S.H.Foulkes (1898. – 1976.). Budući da je potekla od psihoanalize, razvila je teorijske i praktične (terapijske) koncepcije bliske psihoanalizi, ali i drugim spoznajama, ponajprije spoznajama iz psihologije i sociologije.

Zašto grupna psihoterapija?

Grupa je kao terapijski medij na stanovit način paradoksalna stvar, jer su psihičke teškoće intiman problem svake osobe. S druge strane, rođeni smo iz odnosa s drugima, a probleme koje imamo generirali su se u grupama u kojima smo bili ili još jesmo njezini članovi. Pritom ponajprije mislim na primarnu obitelj, ali i na druge grupe u kojima čovjek živi: na radnu grupu, grupu vršnjaka, grupu sportaša u klubu i dr.

Zato grupna analitička psihoterapija ima široko indikacijsko područje.

Malo o mojoj psihoterapijskoj grupi koju vodim

Specifičnosti ove grupe proizlaze iz okvira u kojemu se psihoterapija odvija. Moja mala analitička psihoterapijska grupa ima najviše 10 članova. Odnosi kakve je član grupe ostvarivao u dosadašnjem razvoju, i to sa svim svojim složenostima, teškoćama ili ljepotama, odrazit će se i u ovoj terapijskoj grupi.

Stoga se problemi/simptomi svake osobe/člana grupe, sagledavaju  i rješavaju u okviru u kojemu su izvorno stvoreni – unutar grupe. 

Cilj ove male grupe je stimuliranje razvoja ličnosti i odrastanje svakog njezinog člana. Osim toga, u grupi svaki član ima iznimnu priliku prepoznati sebe ili dio sebe u ponašanju drugog člana grupe, pa grupna situacija postaje mnogo bliža stvarnom životu. Štoviše, moje je iskustvo da sve ono što se dogodi u terapijskoj grupi, na stanovit se način reflektira odmah u životu osobe. Također, još je jedan segment u psihoterapijskom radu grupe važan: u  grupi su individualno i socijalno u stalnoj interakciji, u ravnoteži koja zajedno donosi terapijski napredak.

Grupa se održava jednom tjedno u predvečernjim satima, u mojoj privatnoj psihoterapijskoj praksi u Zagrebu, a jedna seansa traje 90 minuta.

Prije ulaska u psihoterapijsku grupu, obvezan je inicijalni intervju.

Informacije i prijave: aleksandra.mindoljevic@gmail.com 
Detaljnije o generacijskoj radionici

GENERACIJSKA RADIONICA

Svaka obitelj razvija svoje ograničene oblike interakcija i svoju dinamiku. Emocionalni su odnosi između roditelja i odrasle djece kompleksni. U nekim obiteljima postoje sklad i razumijevanje, a u nekima prevladava disfunkcionalnost, svađe i konflikti, međusobne optužbe i osjećaj gorčine.

Kad na taj način zakaže odnos između roditelja i odrasle djece, kad se čini da je svaka pozitivna promjena nemoguća zbog krutosti starih obiteljskih pravila, sprečava ih u skladnom razvoju i među njima izaziva poremećaj i krizu. 

Međutim, iz svake obiteljske svađe javlja se želja za popravljanjem stvari. Tada je nužno pokušati izgraditi most između roditelja i odraslog djeteta, postići međusobno empatijsko razumijevanje i ojačati kapacitet za prihvaćanjem drugoga što i jest svrha ove generacijske radionice.

Tko se može prijaviti?

Za prisustvovanje na generacijskoj radionici, i roditelj i odraslo (punoljetno) dijete, prethodno se međusobno trebaju dogovoriti s kim bi željeli doći, budući da na radionicu odraslo dijete dolazi samo s jednim roditeljem kojeg je odabralo (s majkom ili s ocem), odnosno roditelj dolazi samo s jednim (odabranim) odraslim djetetom.

Odluka o dolasku na radionicu treba biti donesena slobodno i bez pritisaka s obje strane. Dolazak na generacijsku radionicu podrazumijeva i dobru unutrašnju motiviranost roditelja i djece kao i spremnost prepoznavanja potreba onog drugog.

Kako izgleda generacijska radionica?

Ovaj iskustveni psihoterapijski alat traje sat i pol i može se, ovisno o emocionalnim potrebama para, održati jedanput ili više puta, u razmacima od dva do četiri tjedna.

Ova praktična radionica paru roditelj-odraslo dijete nudi novi model obiteljskog funkcioniranja. Riječ je o iskustvenom modelu sastavljenom od niza poticajnih vježbi dijalogiziranja, koje osjećajno zaokuplja generacijski par. U tom se dijalogiziranju bude važna i obiteljska i pojedinačna pitanja, usvajaju se nove vještine razgovaranja te se uspješnije nego dosad dijeli zajednički emocionalni prostor. Prostor koji nije idealan, osim u fantaziji.

Zašto bi bilo dobro prijaviti se na generacijsku radionicu?

Bez obzira na istaknute naraštajne razlike, generacijski će par naučiti kako otvorenije međusobno razgovarati, bez kritiziranja, optuživanja, kako stvarno slušati jedno drugoga, razumjeti zbog čega ulaze u međusobne sukobe, kako ih mogu iskoristiti za jačanje vlastite autonomije te uvidjeti koji je potencijal njihovog emocionalnog odnosa.

Stoga, pozivam sve majke ili očeve, adoptivne roditelje i njihovu odraslu djecu (iznad 18) da se jave na generacijsku radionicu koju organiziram i vodim u svojoj privatnoj psihoterapijskoj praksi u Zagrebu. 

Informacije i prijave: aleksandra.mindoljevic@gmail.com

©Sabine & Roland Bösel, www.boesels.at, adaptirali Claudia Luciak Donsberger & Mikael Luciak


Okrugli stol – Interliber

Hrvatska udruga školskih knjižničara na ovogodišnjem 44. međunarodnom sajmu knjige Interliber organizira okrugli stol, na kojemu  će dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić govoriti o značenju i utjecaju ljudskog glasa i izravne komunikacije za psihičko zdravlje i emotivno blagostanje.
Dođite u petak, 11. studenoga 2022. godine, od 14.15 do 15.15 sati pokraj otvorene pozornice paviljona broj 6 Zagrebačkoga Velesajma.

U sklopu 10. tjedna psihologije Hrvatskoga psihološkog društva, pozivam sve zainteresirane roditelje, mame i tate, kao i posvojitelje te njihovu odraslu djecu (iznad 18) da dođu na predstavljanje Generacijske radionice. Riječ je o radionici iskustvenog i edukativnog karaktera u kojoj uz mene kao voditelja sudjeluju samo dvije osobe: roditelj i odraslo dijete. Ovo je radionica o svima nama, jer otvara čitav niz važnih osjećajnih odnosa između dvije generacije (roditelja i odraslog djeteta), a jedan od ciljeva generacijske radionice je uspješnije dijeljenje zajedničkog emocionalnog prostora obaju članova. Osmislili su je bečki psihoterapeuti Sabine i Roland Bösel, a adaptirali moje kolege Claudia i Mikael Luciak. Susret, na kojemu ćete čuti bitne informacije o radionici, o načinu rada i uključivanja u nju, održat će se u ponedjeljak, 20. veljače 2017. s početkom u 19 sati, u Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja u Zagrebu (Kvaternikov trg 9). Dobrodošli!

Autorske knjige:

Živjeti sa zloćudnom bolešću – kreativni kurikul za roditelje, učenike i nastavnike.

Školska fobija

Majka, žena i majčinstvo

Suicid: fenomenologija i psihodinamika

Mali rječnik psihodrame